Ons veld

Met de uitdagingen onder de arm, op pad met ons veld...

In januari 2022 zijn we gestart met een hele ommezwaai van ons veld. Na een zomer al onze planten onder water en gedwongen om klanten af te zeggen en veel verlies van plantgoed zijn we met landschapsarchitecten OVERLANT aan tafel gaan zitten voor het maken van ons plan. Wat zijn de uitdagingen die we hebben ontmoet en wat kunnen we met welke oplossing opvangen. Helemaal off grid gaan en bomen planten was een deel van het antwoord.

Om de foto's te zien, kan u helemaal naar onder scrollen!

Water en elektriciteit

Telen op een veld is best spannend, als het op hulpbronnen zoals water en elektriciteit aankomt, we kunnen ons immers niet aansluiten op het een net. Off grid gaan is een boeiende weg met natuurlijk af en toe een hobbbel.

Water is best een uitdaging, dan veel te veel en dan te weinig.
We hebben verhoogde bedden gemaakt om de wateroverlast in goede banen of beter op de paden te leiden wat prima werkt!
Het water dat kan opgevangen worden zoals dat van de tunnel, komt in grote vaten terecht. Dat water gebruiken we voor de opkweek van planten en het water geven op het veld.

De zonnepanelen op de containers zorgen voor elektriciteit zonder op het net aangesloten te zijn. 

Planten van bomen, heggen en hagen

Het planten van bomen zoals zwarte els, verschillende wilgensoorten en hagen zoals haagbeuk zorgt voor een natuurlijke manier om water te verwerken op het veld.

Op de bedden met vaste planten testen we momenteel met hennep tegen het onkruid en het vasthouden van water. Het blijkt ook nog eens heilzaam te zijn voor onze bodem.

Tamworth-varkens

Omdat we in mei 2022 knolcyperus ontdekte op ons veld, een woekerend onkruid werd onze productie zo goed als stil gelegd om deze uitdaging aan te gaan. Drie keer per week met de triltand op de naakte stukken grond het onkruid ontmoedigen en tevens het handmatig verwijderen van deze grassen in de teeltbedden was toch wel heel intens. Het antwoord daar was een robuust varken dat buiten kan leven, geen last heeft van koude en niet verbrandt in de zomer door de zon. En in juni 2023 mochten we Mila, een tamworth-varken verwelkomen. Tamworth is een oud engels ras dat vermoedelijk afstamt van het wilde zwijn. 

1) Toegang domein, 2) Open verharding: parkeren, logistiek, werkzone, 3) Omgevormde en ingerichte containers met zonnepanelen, 4) Open overdekte werkplek, 5) Composttoilet, 6) Composteerzone, 7) Hondsrozenverzameling, 8) Bestaande eik, 9) Zilverlinde, 10) Treurwilg, 11) Moerbei, 12) Werkplek met maanobservatieplatform, 13) Tuinzone, 14) gemaaide graspaden, 15) Centrale verzamelplek, 16) Sculptuur, 17) Geborgen zitplek/vuurplek, 18) Logistieke werkzone (compost, serre...), 19) Tunnelserre, 20) Beukenhaag, 21) Waterton 10.000l, 22) Pompput/waterput, 23) Toegang kweekvelden snijbloemen, 24) Vaste planten eilanden, 25) Sierheesters, 26) Drijvende kweekeilanden, 27) Extensief gras of lage vaste planten, 28) Drainagegracht beheerd door gemeente, 29) Lage windbrekende struiken, 30) Drainagegracht (extensief gras), 31) Waterbassin voor bevloeiingssysteem (opvang afstromend en overtollig regenwater), 32) Overstort naar grachtenstelsel, 33) Kweekbedden snijbloemen (1,5m), 34) Centraal pad, 35) Losse gemengde haag (windbreker), 36) Houtkant met struiken, hakhoutbomen en knotbomen

controle-orgaan:
TÜV Nord Integra bvba

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We hechten veel belang aan jouw privacy en handelen volledig conform de nieuwe GDPR-regelgeving. We geven geen e-mailadressen door aan derden en bovendien bevat elke nieuwsbrief een link waar je zelf ten alle tijde weer kan uitschrijven.
SCHRIJF mij in
Veldkleur - Rosette Hendrix | rosette@veldkleur.be | BTWnr. BE 0776.667.914
envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram